Ras info

De Afghaanse Windhond

Aanschaf van jou eerste Afghaan? 


Wees goed op de hoogte en voorbereid op dit edele ras, want een afghaan komt niet zomaar in jou leven, zij veranderen jou leven.. 

Vele mensen die hun eerste afghaan in huis nemen zijn meestal meteen verkocht aan dit ras, maar helaas zijn er ook die hun misrekenen wat dit allemaal wel inhoud.

Aanschaf puppy, aanschaf alle benodigdheden, opvoeding, voeding, verzorging, vacht, ... en hun eigenwijze karakter moet je leren mee omgaan. 


Wie afghanen ziet met lange mooie vachten staat meestal verbaast van hun elegante en imposante schoonheid, maar velen weten niet dat dit niet vanzelf komt. Daar schuilen vele uren werk, verzorging en kennis achter. Jou goed informeren en goede gesprekken hebben met een ervaren fokker is daarin zeer belangrijk. 

En een goede fokker zal jou daarin wel verder begeleiden. 

Lees vooral eens de pagina Vachtverzorging

Algemeen,


Een Afghaanse Windhond is geen hond voor onervaren mensen. Dus zeker niet voor beginners. Ze zijn onafhankelijk en daardoor niet makkelijk op te voeden. Ze leven hun eigen leven als het ware. Op basis van wederzijds respect kan men echter veel bereiken, maar echt perfect luisteren zullen ze nooit, een harde hand brengt bij hun een averechtse reactie teweeg. Want ze zijn mentaal zeer gevoelig en intelegent en hebben ook een zeer lage pijngrens.

Vriendelijkheid, geduld, liefde en respect zijn de toverwoorden voor een goede band met de Afghaanse Windhond. 

De afghaan heeft meestal een lange tot zeer lange vacht, en komt in alle kleuren voor. van wit tot zwart.

Ze hebben een (officiele) schoft hoogte bij teven van 63-69cm  en bij reuen van 68-74 cm, uitschieters zijn soms mogelijk.

Hun conditie is zeer bijzonder, ze kunnen snelheden halen van 40-50km/u met een groot uithoudingsvermogen. Daarvoor halen ze ook een hartslag van 300/min !!!


De Afghaanse windhond vindt men sinds een eeuw ook in Europa. Hij wordt vooral als elegante begeleidings of als huishond gehouden. Hij heeft een swingende manier van lopen en lang haar. Het is van groot belang dat hij veel beweging krijgt en niet als decoratieobject wordt gehouden, Hij moet zich kunnen uitleven, wat het best lukt tijdens windhondentrainingen (coursing of renbaan) of door mee te hollen met de fiets. 

Jachtinstinkt,


Afghaanse windhonden hebben een groot jachtinstinkt, ze worden ook zichtjagers genoemd, Sighthounds is dan ook de engelse term. Want de naam windhond is lauter een nederlandse term die komt van hazewind jager.

Ze werden in het verleden gebruikt voor de jacht op gemzen en gazelles, en moesten de strijd aanbinden met wolven en andere roofdieren, maar worden meestal op klein wild gebruikt. Nu is deze jacht bij ons niet meer toegelaten, en wordt hun jachtinstinkt gebruikt op de renbaan of coursing wedstrijden. 

De kracht van de hond schuilt in zijn snelheid, behendigheid en uithoudingsvermogen, daarom kunnen ze een levend en gezond konijn of haas vangen in open veld. Tijdens de jacht mat hij wild over vele kilometers af en wordt tactisch ingesloten en gevangen. Dit wordt nagebootst in de Coursing wedstrijden.

Beweging,Doordat Afghanen zichtjagers zijn is het niet eenvoudig om deze los te laten tijdens een wandeling. Zij hebben een zichtvermogen om tot op 1 km zijn kleine prooi te zien. Eenmaal zijn prooi in vizier zijn ze niet te houden. daarom een goede halsband en eventueel een lange lijn zijn aangeraden, of ze eens laten lopen op een afgesloten terein of de renbaan vinden ze te gek!

Thuis,


Als huishond zijn ze uiteraard zeer geschikt, als u over een goed afgesloten tuin beschikt en voldoende plaats in de sofa, want dat is hun favorite plaats. 

Daardoor zijn het meestal zeer rustige honden in huis. ze eisen dan ook niet continu de aandacht op, maar zijn liever gerust gelaten.

Ze zijn ook zeer kindvriendelijk en aanhankelijk naar kinderen, als ze daartbij zijn opgevoed,  maar ze blijven een hond natuurlijk. 

Verzorging,


Natuurlijk komt er een groot stuk vachtvezorging aan te pas, hoe beter de vachtverzorging, hoe mooier en hoe langer de vacht wordt. Dagelijks kammen of borstelen is een fabeltje, want droog borstelen of kammen verlies je meer haren.

Als showhond worden die wekelijks gewassen en geblazen, als huishond is om de  2weken eens goed wassen en tussendoor een borstelen wel voldoende,  afhankelijk hoe vuil je hen laat worden natuurlijk.

Daarom is een aangepaste wintertuin aangeraden voor de lange regen periodes, (verharde en overdekte loopzones).